Повага і любов - ось два крила чарівних, що ввись підносять душу й дух людини

вівторок, 1 серпня 2017 р.

Шкільний календар СЕРПЕНЬ

  

СЕРПЕНЬ

Права людини і довкілля

Екологічні права людини і громадянина - встановлені та гарантовані державою можливості у сфері використання природних ресурсів, охорони навколишнього середовища та забезпечення екологічної безпеки.

Екологічні обов'язки громадян України - юридично закріплені за громадянами зобов'язання в екологічній сфері.

Червона Книга України - це офіційний документ, який містить перелік рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, а також узагальнені відомості про сучасний стан цих видів тваринного і рослинного світу та заходи щодо їхнього збереження і відтворення.

Природокористування - це використання властивостей навколишнього природничого середовища для задоволення естетичних, оздоровчих, рекреаційних, матеріальних та інших потреб людини.
Історична довідка

Глобальні екологічні проблеми, що загострилися у другій половині ХХ ст., спонукали міжнародні організації визнати екологічні права людини. У 1972 р. у Стокгольмській декларації конференції ООН щодо питань навколишнього середовища вперше було сформульоване право людини на сприятливе навколишнє середовище.

  Як підсумок численних міжнародних зустрічей - конференція ООН з навколишнього середовища і розвитку ухвалила "Порядок денний на ХХІ століття"(Ріо-де-Жанейро,1992р.). 

  Цей документ містить план дій країн світу задля захисту навколишнього середовища і розвитку здорової економіки для всіх народів світу, задоволення потреб людей і збереження сталого розвитку.

У рамках ООН існує ще один стратегічний інструмент, який, серед іншого, покликаний забезпечити право на безпечне навколишнє середовище - Цілі сталого розвитку 2016-2030. У 2015 році у рамках 70-ої сесії Генеральної Асамблеї ООН відбувся Саміт ООН для прийняття порядку денного на 2016-2030 задля розроблення управлінських заходів у сфері соціально-економічного розвитку, енергетичної та економічної безпеки, глобального партнерства тощо.

В Україні на закріплення екологічних прав і обов'язків вплинула катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції 26 квітня 1986 року. Права людини на безпечне життя і здоров'я довкілля, а також інші права у сфері екології закріплені в ст.13,16,50 Конституції України, окрім того, у ст. 9 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища".

      Стаття 66 Конституції України зобов'язує кожного не заподіювати шкоду природі та культурній спадщині, а також відшкодовувати завдані збитки.

24 серпня – День проголошення незалежності нашої держави
украина анимация открытка независимость
  19 серпня 1991 року в Україні відбулася подія, яка ознаменувала собою початок нової ери в історії держави: «Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла над Україною у зв’язку з державним переворотом УРСР продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами, Верховна Рада УРСР  урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної Української держави – України. Територія України є неподільною і недоторканою. Віднині на території України мають чинність виключно Конституція і закони України. Цей акт набирає чинності з моменту його схвалення».
      Це зміст історичного документа – «Акта проголошення незалежності України»який був схвалений 24 серпня 1991 р. і став тією відправною подією,з якою пов’язана новітня історія Української держави, її сучасне і майбутнє.
   На честь цієї доленосної події встановили національне свято – День Незалежності України, яке щорічно відзначається 24 серпня.

       Одна з найбільших за територією країна в Європі Україна відбулася, постала і стверджується в світі як суверенна, соборна європейська держава, бо існує не тільки в зовнішній атрибутиці, а повноцінно й повнокровно, в усіх властивих незалежним державам вимірах і параметрах.
       Відроджена незалежність і державність України не є щасливим дарунком долі чи наслідком сприятливого збігу політичних обставин. Їхні зерна зріли у глибинах тисячолітньої історії України і проростали навіть у часи бездержавності , національного та соціального гніту. До незалежності і державності Україна йшла довгим, важким і жертовним шляхом і дорого за неї заплатила. Це і драматична боротьба УНР, і всенародне протистояння гітлерівському нашестю, і героїчна боротьба УПА, і багатостороннє зусилля української еміграції у вільному світі задля утримання політичного ідеалу самостійності. 
 Незалежність – заслуга всього народу і багатьох його поколінь. Адже народ, який пройшов через тернистий шлях випробувань, який зумів вистояти і зберегти себе у вогняному горнилі революцій, спустошливих війн, братовбивчих конфліктів , нещадних голодоморів та репресій, підпільної правди і публічної брехні, народ, який прийняв удар Чорнобиля і затулив собою від глобальної катастрофи людство, виборов право на утвердження себе у світі як нації – такий народ має право на самостійний цивілізований розвиток.
 Здобувши незалежність, Україна крок за кроком утверджується як суверенна, демократична і правова держава. За роки суверенітету в Україні сформувалось нове покоління людей, які усвідомили і сприйняли сучасні реалії та цінності, що базуються на принципах демократії, відкритого громадянського суспільства, цивілізованих ринкових відносин. Україна має потенційно потужний, не обмежений канонами і стереотипами минулого людський кадровий ресурс, спроможний взяти на себе відповідальність за долю держави й суспільства і здійснити мрію багатьох попередніх поколінь, а також головну мету сучасників – побудувати справді незалежну, щасливу і могутню європейську Україну. 

Дивися, безкрайнєє, синєє небо,
Стоїть над землею, неначе шатро.
Воно посилає любов нескінченну
І щиро дарує надію й добро.
У цьому шатрі килими золотаві –
Із соняхів, жита, пшениці, вівса.
А десь майоріють, як крапельки неба,
Волошки блакитні. Яка ж то краса!
Тут мешкають люди привітні та чесні,
Хліб–сіллю гостей зустрічають вони.
Земля наша щедра, родюча, багата –
Усіх нагодують безмежні лани.
Хай знає весь світ про казкову країну,
Де синєє небо та жовті поля.
Хай квітне щаслива моя Україна!
Найкраща, безцінна, любима земля.
 Юля Турчина

День Незалежності
Яка краса! Сміється сонце зранку,
Як незабудки небо голубіє.
Всі люди у чарівних вишиванках —
І кожен в свято серденьком радіє.
День Незалежності! Чудове свято!
Ми вільно живемо в своїй країні.
Злітає пісня в небеса крилато.
В своїй державі ми, в одній родині.
Веселий настрій, музика повсюди,
У небо радість пташкою злітає.
Святково вбрані в вишиванки люди,
Й двох сорочок однакових немає.
Бо це не просто одяг — це мистецтво,
У ньому вміння і душа народу.
Краси найвищий рівень — не простацтво,
Що свідчить про високу й світлу моду.
В малих дівчат на головах віночки,
А в більших з квітами стрічки барвисті.
Які ж ви гарні всі сини і дочки,
Веселі, світлі, радісні і чисті…
Живіть щасливо у своїй країні,
Красу плекайте — ви ж бо вільні люди!
Ви на своїй землі, в своїй родині.
Хай в душах ваших завжди воля буде.
 Надія Красоткіна


Присвята Україні
Ти народилася, щоб вмерти?
Ні! Ти народилася, щоб жити у віках!
Не знищити Тебе, не стерти,
бо пломенієш в душах і серцях.
Так, вільна Ти! Хоча кайдани
все зодягають раз по раз.
Їх скинеш! Ти носити їх не станеш,
бо ж Дух свободи не погас.
Ще жевріє... вперед нас кличе
крізь біль і смуток, втрати і віки.
Він є і має він Твоє обличчя,
у ньому сила непокірної ріки!
Вся міць отих сердець гарячих,
що закарбовані в історії не раз,
Вони боролися, одначе,
прийшла ця черга і до нас...
Хтось скаже: «Все!»
Скажу: «Живе Надія,
вона згартована вогнем,
Ти будеш жити – згинуть лиходії,
ті, хто піднявся на тебе з мечем...
Постанеш з попелу, розірвеш пута,
та знаєш, істина проста:
Була і є Ти, маєш бути,
час твій прийшов і день настав!»
  Світлана Холодна

1class

Немає коментарів:

Дописати коментар